Flyg från London till Helsingfors
NORWEGIAN: THE PHEONIX OF SCANDINAVIA!
De senaste åren har inte varit lätta för Norwegian Air Shuttle för att uttrycka det artigt.
Flygbolaget erbjöd budgetvänliga tjänster över hela Europa med hjälp av dotterbolag i Sverige, Irland, Storbritannien och Norge. Boeing 787- och Boeing 737-MAX-flottan hade introducerats tillsammans med deras Boeing 737-800-flotta för att introducera framtiden och ge potentialen för en solid modell för "långdistansflygning till låga kostnader". Men Boeing 787 var roten till mycket krångel under de första åren (2013-14) och 2019 års världsomspännande grundstötning av Boeing 737-MAX hjälpte inte heller mycket.
Sen kom pandemin!
Flygbolaget var på gränsen till total kollaps, men en räddningsaktion sattes igång av ledningsgruppen och sakta men buttert började flygbolaget den långa vägen tillbaka till lönsamhet och en återuppståndelse, men det kostade (ironiskt nog) många kostnader.
Norwegian skalade tillbaka sin verksamhet till sin ursprungliga affärsmodell i mitten av 2000-talet. Fokus på europeiska kortdistanstjänster från Skandinavien och Norden. De brittiska och irländska spin-offs stängdes, även utskick av en stor bas vid London Gatwick. Den långdistansverksamhet som flygbolaget stolt hade försökt vara pionjär på under 2000-talet lades ner för gott. Alla Boeing 787 Dreamliners och Boeing 737-MAX gick i pension och en enorm order på Airbus A320-neo familjeflygplan lades också ner för gott.
Norwegian har bara två versioner av flygbolaget: det norska originalflygbolaget och en svensk filial som driver sina EU-baser i Sverige, Finland, Danmark, Spanien och Lettland. Huruvida en brittisk spin-off återuppstår för en ny London Gatwick-bas, det återstår att se.
Norwegian reste sig ur askan och levde en nystartad FLYR (juni 2021-januari 2023) och deras tidigare Boeing 787 Dreamliner-flotta förvärvades till största delen av Norse Atlantic Airways, vilket är en annan historia i sig. Wizzair (en annan stor aktör i den europeiska LCC-scenen) verkar ha hoppat in i utrymmet som Norwegian för det mesta lämnade vid London Gatwick.
Så med historielektionen över, låt oss se hur Norwegian är idag i februari 2023. Jag flög senast deras Boeing 737-800 kortdistansprodukt i augusti 2016, så en ikapp i detta skede var mer än försenad!!!
NORWEGIAN AIR SHUTTLE D8767
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=1znRxi337RM
En sak som inte har förändrats är att Norwegian opererar från South Terminal vid London Gatwick.
Genom att göra den vanliga "sången och dansen" som är flygplatssäkerhet, tog jag mig till min favoritrestaurang i London Gatwick med tanke på att jag inte kunde använda en Airport Lounge på denna resa... WONDERTREE !
Bortsett från den goda maten har Wondertree fantastisk utsikt över flygplatsen, vilket idag var lite av en downer eftersom det var lite dimma...
Flyget jag var på var planerat att gå klockan 11, men mitt flyg var försenat med vad som så småningom skulle visa sig vara 90 minuter. När vi gick till vår Gate var den fortfarande upptagen av en Wizzair Airbus A321, som så småningom flyttade iväg och ersattes av vår Boeing 737-800, som ironiskt nog hade anlänt i tid från Helsingfors.
Det var lite frustrerande, men inte världens undergång. Som tur var hade jag inte anslutning till ett annat flyg den dagen. Tyvärr kan vi inte kontrollera vädret och uppenbarligen måste flygsektorn vara försiktig eftersom det har förekommit massor av dödliga katastrofer med flygplan och dåliga väderförhållanden.
Flyget jag var på var planerat att gå klockan 11, men mitt flyg var försenat med vad som så småningom skulle visa sig vara 90 minuter. När vi gick till vår Gate var den fortfarande upptagen av en Wizzair Airbus A321, som så småningom flyttade iväg och ersattes av vår Boeing 737-800, som ironiskt nog hade anlänt i tid från Helsingfors.
Så småningom började ombordstigningen på flygplanet och Boeing 737 var så småningom redo att avgå, vi hade lite väntan på att komma ut från London Gatwick eftersom det fanns en aning uppbyggnad av försenade avgångar eftersom flygplatsen hade begränsat sina avgångar pga. dimma. Vilket vid det här laget hade klarnat och gav oss en klar vinterdag att njuta av inför vår eventuella avgång.
Jag satt längst fram på Boeing 737-800 på rad 9, säte A. Det gav mig en fin vy runtom samt en solid vy över vingen/motorn för flygningen. Norwegians Boeing 737 innehåller alla Boeing Sky Interior och slimline säten med ett smart svart lädermaterial samt en vit plastbaksida.
Sätens innehåll innehåller Safety-kortet med några konstigt utseende CGI-personer, ett exemplar av den norska flygtidningen, ett kort med Wi-Fi-instruktioner och en meny ombord för snacks och drycker som kan köpas. För de som inte vet (men märkt på bilden) är Boeing 737-MAX listad på det norska säkerhetskortet eftersom de ska göra comeback i flottan.
Vi trängde till slut tillbaka, taxade och kom till slut igång. Vi hoppade över några easyJet A320 och en TUI B787, men jag antar att det berodde på att vi var väldigt sena och fick en ankomstplats till Helsingfors Vanda. I vilket fall som helst tog vi en liten korsning vid landningsbanan och piloterna skickade in oss i en rullande start för de tre timmarna flygtiden till Finland.










Trots att vi var 90 minuter försenade gjorde vi dock lite av den tiden eftersom vi hade bra medvind på vår flygning. Vi kom bara ca 50 minuter senare än vi borde ha gjort. Vi landade händelselöst och tog en lång taxi runt Helsingfors Vanda, passerade ett enormt hav av Finnair-plan när vi parkerade på en avlägsen läktare, redo för oss att gå av med en buss.
Detta användes förmodligen för att det var billigare för Norwegian att underlätta, men det var också idealiskt eftersom de var tvungna att skicka planet på en intra-Schengen-tjänst över till Stockholm nästa. Eftersom Storbritanniens ankomster aldrig har varit en Schengen-affär gjorde det det lättare. Vi kunde bussas till den internationella delen, medan Stockholmsflyget kunde hanteras i inrikes/Schengenområdet.






Så hur var Norwegian 2023?
Tja, jag personligen tyckte att upplevelsen var ganska trevlig för ett budgetflygbolag, jag kan se många förbättringar av tjänsten sedan 2016. De extra avgifterna oroar mig inte så mycket eftersom jag egentligen bara behöver fönstersätet, så jag har några alternativ för vart jag kan gå, som för mat till flyget, jag kan hålla det så enkelt som ett varmt kaffe eller en burk cola och jag känner inget behov av att äta hela måltiden igen, om det inte finns en större bekvämlighet för det . Jag kan inte slå Norwegian för förseningarna eftersom det var en London Gatwick-fråga och inte flygbolaget. Wifi var en bra affär för mig personligen men jag tror att vissa människor skulle tycka att det är mindre tilltalande, men jag överlåter det till individens åsikt.
En sak är säker, jag kommer att flyga Norwegian igen - och jag kommer inte " dilly-dally " på 7 år innan min nästa!
SLUTSATS
Norwegian- Om du vill ha en bra affär på en kortdistansflygning till Skandinavien/Nordics och inte vill flyga Ryanair eller Wizzair- då har Norwegian dig täckt. Tjänsten var trevlig för ett lågprisflygbolag och jag är glad att se dem på fötter igen.
London Gatwick- En annan bra upplevelse. Säkerheten tog inte lång tid och var väl oljad. Solid start vid Wondertree (som jag är partisk mot) och nu finns det en direkt service från Bournemouth, jag hoppas att det öppnar upp fler möjligheter för mig.
BESÖK GÄRNA MIN BLOGGSIDA! DÄR FINNS MÅNGA IN LÄGG ATT LÄSA OCH KOMMENTERA! 😀
http://trafikflygplan.blogg.se/
